Monday, February 05, 2007

Gudstjänst för alla

Såg en intressant artikel i svenska kyrkans tidning. Mycket av det jag anat stod med där. Unga människor väljer att konfirmera sig oberoende av föräldrarnas tro. Argumenten tradition och presenter är inte lika starka längre. Dessutom visade den religionssociologiska undersökningen att ungdomarnas liv inte alltid är integrerat i den övriga församlinges liv. För mig blir detta en viktig fråga. Vi lever ju redan i ett samhälle som är allt för ålderssegregerat. Hur kan vi som kyrka bli en mötesplats för människor i alla åldrar?

Ett viktigt steg bör ju vara hur vi tänker och bygger gudstjänst. Känner alla åldrar sig hemma i vår gudstjänst? Får alla åldrar vara med och "göra"?
Tänk vad härligt att höra en 15 åring läsa dagens episteltext, eller att församlingens 10-12 åringar leder församlingens förbön!

Det oroväckande var den stora grupp som "hängde" löst i kyrkan. Som på ett plan kännde sig hemma i gemenskapen och i aktiviteterna men som inte fick den nödvändiga fördjupning av kristen tro... Det har länge varit något jag har funderat över. Hur möter vi detta hos t.ex. alla våra konfirmandassistenter? Jag tror vi behöver ser mer av: Forum för tankar och samtal för unga människor. Vi behöver också bli bättre på att erbjuda bibelstudium och vi som är präster bör fundera över hur vi predikar. Vilket språk använder vi? Vilka bilder? Men visst, nu är det säkert flera av er som läser detta som opponerar sig - predikan är ingen undervisning! Predikan är förkunnelse av evangelium!

Men varför kan det inte vara både och? Jag bara ställer fråga...

I går blev jag välkomnad i mitt nya pastorat i skänninge. Har nog inte riktigt landat än, men det tar sig och jag känner mig riktigt positiv! Det är ett härligt arbetslag och så många oerhört vackra kyrkor. Ser fram emot att leda gudstjänst i dem alla.

7 comments:

Munken.TM said...

Garattis Liza till ditt nya pastorat.

Jag vill igentligen inte kommentera just detta inlägg mer än att säga att tycker också att dina funderingar är relevanta.

och jag att jag är till baka om on the net efter att ha varit borta en stund..

I Kristus

Gustaf

Elin.johansson@personalproffsen.se said...

Hej Liza!

Drömde en så konstig dröm inatt, om människor jag inte träffat på länge, vänner jag en gång haft. Sökte dig och hittade din blogg. Så fantastiskt roligt att du är där du är idag.

Vore så kul att veta hur du ha det, hör gärna av dig.

Elin Johansson

Liza said...

Hej Gustaf!

Jag har också varit borta från bloggandet ett tag. Känns tråkigt men har inte orkat då jag har fullt upp på nya jobbet. Har egentligen tusen ideér som jag vill skriva om. Men men, hoppas jag orkar komma igång snart.

Välkommen tillbaka får jag väl säga till dig!

/Liza

Vonkis said...

Jag har ofta tänkt pà det du skriver om. Varför är det nästan bara de äldre i församlingen som hjälper till vid gudstjänsterna? Är det nàgot man jobbar sig till? Som yngre medlem blir det väldigt svàrt att identifiera sig med en församling där bara "de äldre" syns.

Evas blogg said...

Tack! För att du tar upp detta ämne. Tänk vad jag brottas med detta i vår församling. Bara gamla tanter som är kyrkvärdar och Gud nåde om man kommer och tar det minsta plats. Nu är inte jag ung (inte heller en gammal tant) men nog borde det finnas utrymme för fler att finnas med i gudstjänsten/mässan. Hälsar Eva, ideellt arbetande inom Sv kyrkan.

Kurt said...

"Vi behöver också bli bättre på att erbjuda bibelstudium och vi som är präster bör fundera över hur vi predikar."

Det är ett sanningens ord, det behövs verkligen!

Liza said...

Tack Kurt! Kul att vi är överens om något *ler*

Fridens